Driften i Slagelse Kommune indfører nye tiltag for at minimere spredning af SBR gummigranulat
I Slagelse Kommune oplever driften, at der er et øget fokus på spredning af SBR gummigranulat fra kommunens borgere. Det har bevirket, at driften nu har indført nye tiltag i kampen for at minimere spredning af SBR gummigranulat fra kunstgræsbaner til det omkringliggende miljø.
Af Karin Normann, Sekretariatet, GAD
Foto: For at undgå spredning af SBR gummigranulat på landevejene fragter Slagelse Kommune materiellet, som kører på kunstgræsbanerne, videre til næste anlæg på en trailer. Foto Kenneth Kristensen, Arkilsgaard ApS.
Groundsman og teamleder for driften i Slagelse Kommune Sten Bartelsen fortæller:
”Vi oplever, at borgerne har fået langt mere fokus på spredning af SBR gummigranulat fra vores kunstgræsbaner. Vi har bl.a. oplevet, at nogle borgere har været ude og tage billeder af tabt SBR gummigranulat på landevejene. Dette øgede fokus fra borgerne har egentlig været godt, da det har været med til at igangsatte nye tanker her hos os i driften. Hvordan kan driften bidrage til at minimere spredning af SBR gummigranulat?
I Slagelse Kommune bruger vi de samme maskiner til drift af kunstgræsbanerne på tværs af kommunen. Det betyder, at driften skal på landevejen med materiellet for at nå de forskellige kunstgræsbaner, som vi har rundt på de forskellige idrætsanlæg.
Da vi har ikke mulighed for at rengøre materiellet ude på idrætsanlæggene, kørte vi tidligere direkte ud på landevejen med materiellet, når vi var færdige med at drifte en bane. Det gør vi ikke mere. Nu har vi besluttet, at vi transporterer materiellet videre til næste anlæg på en trailer, for at minimere tab af SBR gummigranulat. Det tager lidt længere tid for driften med den ekstra arbejdsopgave, men da vi gerne vil bidrage til at mindske spredningen af SBR gummigranulat til omgivelserne, synes vi, det har værdi at bruge den ekstra tid på at køre materiellet op på en trailer”.
SBR suges væk
Et andet tiltag, som vi påtænker at lave, er at suge SBR gummigranulatet væk fra de yderste ca. 1,5 meter af banerne. Herude i kanten af banerne er der ikke ret meget spil, så derfor kan vi gøre det, uden at banerne tager skade af det. Ideen hertil fik jeg ved et ERFA-møde i GAD, som blev afholdt på Silkeborgbanen. Her fortalte banens groundsman om, hvordan han havde set, at der var en del SBR gummigranulat, der sprang udenfor banen, når de driftede banen helt ud til kanten. Ved at fjerne gummigranulatet i yderkanten af banen, håber jeg, at vi får mindre spredning af granulat ud på belægningerne rundt om banerne, afslutter Sten Bartelsen.
Meget mere kunstgræs
På uge GAD uge 2 seminar først i det nye år, fortsætter GAD vidensdelingen omkring drift af kunstgræsbaner. Der bliver rig mulighed for at netværke på tværs af landet og udveksle gode ideer, som driften kan tage med sig hjem.