En firkant græs kan ikke være så svær at passe!
Kasper Lund Poulsen har været ansat som groundsman hos AGF siden 1. august 2017. Han er uddannet greenkeeper og før han kom til AGF, havde han aldrig set en fodboldkamp. Nej, det var slet ikke der, interessen lå. Han kunne til gengæld rigtig godt lide at lave græs og shape golfbanen. En dag fik han et uventet opkald fra sportschefen i AGF. Dette opkald skulle vise sig at blive starten på en kæmpe omvæltning i Kasper liv.
Af Karin Normann, Sekretariatet, GAD
Foto: Græsbanerne på AGF´s træningsanlæg Fredensvang bruges så vidt muligt hele året også om vinteren, så længe frosten ikke bliver for hård. For at det kan lykkedes arbejder Kasper Lund Poulsen med isoleringsdug. Med dugen kan han holde vækstlaget frostfrit ned til ca. minus 7 graders frost, hvis der er lidt sol i løbet af dagen. En enkelt nat ned til ca. 15 graders frost, kan dugen også klare.
Stafetten er denne gang kommet til Århus. Groundsman Daniel Madsen, Parken, har sendt en hel håndfuld spørgsmål videre til Kasper Lund Poulsen, der er ansat som groundsman hos AGF. Daniel vil gerne høre, hvordan livet er som groundsman og hvordan det er at passe en superligabane med en baggrund som greenkeeper i bagagen? Svaret på de to spørgsmål er en længere historie og den får du her.
Kasper er oprindelig uddannet greenkeeper fra Års Golfklub i 2014. Herefter kom han til Himmerland Golfklub, og det var her, han var, da sportschefen PC fra AGF ringede til ham og tilbød ham et job i AGF. Kasper fortæller ”Lige umiddelbart kunne jeg slet ikke se, at det var noget for mig. Mine brødre har altid interesseret sig for fodbold, men det fangede ikke mig. På golfbanen kunne jeg virkelig godt lide at lave græs og klippe banen i forskellige højder. Som greenkeeper var jeg en del af en stor greenkeeperstab på 15 mand. Jeg kunne godt lide fællesskabet i greenkeeperstaben og at være med til de store turneringer vi havde i klubben”.
”Jeg lod mig alligevel overtale til at tage til en samtale i Århus. Klubben søgte en, der skulle passe træningsanlægget på Fredensvang. Her ville jeg få ansvaret for græsplejen, da der ikke var andre fagfolk på træningsanlægget. Jeg kunne trække lidt på pedellerne, som jo kendte anlægget. Efter grundige overvejelser sagde jeg ja, for en firkant græs kan da ikke være så svær at passe, tænkte jeg!”
En strid tid
”De udfordringer, jeg mødte, var dog langt større end jeg havde forstillet mig. Jeg kom jo fra en verden, hvor jeg var vandt til, at græs ikke skal gro om vinteren. Jeg var vandt til at lukke greens ned. Jeg var også vandt til at arbejde med nogle andre græsarter som hvene og rødsvingel. Samtidig var det meget nyt ikke at have andre faglærte folk at kunne spare med. På det tidspunkt kendte jeg ikke Daniel eller GAD. I starten stod jeg også selv med kommunikationen med trænerne. Trænernes forventningerne til at kunne spille på græs hele året, og lige hvor de selv havde lyst til på banerne, var høje. Jeg havde ikke kontrol over, hvor de trænede og hvor meget de trænede”.
”I løbet af efteråret 2017 fik jeg også ansvaret for stadionbanen. Inde på stadion var der også udfordringer. Rullegræsset på stadion bandt vandet i toppen af vækstlaget. Sliddet var meget stort, da både Superligaen og Brabrand, som lå i 1. division, trænede derinde. Vi kom derfor igennem vinteren 2017/2018 med en bane, som led hårdt. Til en hjemmekamp tidlig forår fik banen meget hård kritik både af vores egne spillerne, gæsterne og medierne. Jeg var knust. Jeg gik op til sportschefen, for sådan en situation ville jeg ikke stå i igen. Sportschefen var heldigvis rigtig god og bakkede mig op. Det var en strid tid”.
Et vigtigt brev
”I hele vækstsæsonen 2018 luftede jeg stadionbanen aggressivt. Jeg skulle have brudt laget af rullegræs, så vækstlaget bedre kunne tage vand. Jeg fik lavet ca. 20 cm rødder på græsset og banen blev stærkere. Da vi kom til efteråret, havde jeg et langt bedre udgangspunkt til at gå vinteren i møde med”.
”Samme år i slutningen af 2018 fik vi en ny målmandstræner, Nikolai Pold. Ud over at være målmandstræner har Pold øje for hvor vigtig kommunikationen omkring brugen og sliddet af banerne er. Sammen har vi opbygget en helt ny kultur i klubben. Hver morgen mødes Pold og jeg og gennemgår banerne inden, der er trænermøder. På møderne fordeler Pold træningerne, så sliddet fordeles optimalt på banerne. Pold er virkelig god til at sætte sig igennem og får det han vil have. I dag er der langt større respekt om banerne. Jeg ser ikke spillere, der dasker hen over banerne for at nå ud bagerst på anlægget, nej de går pænt udenom banerne på flisearealet for at undgå al unødigt slid på græsset”.
Kasper og Pold arbejder intenst med kommunikationen med trænerne. ”Ved et trænermøde i efteråret 2020 blev der diskuteret forventninger til banerne hen over vinteren. Hvor længe mente trænerne, at træningsbanerne kunne holde? Pold skrev alle forventninger ned i et brev. Brevet blev lukket og gemt. Da vi nåede til, ja, jeg tror, det var den 14. marts i år og træningsbanerne ikke kunne klare mere og trænerne på trods af det pressede på for at få lov at spille på dem, tog Pold brevet frem. Og næsten på data havde trænerne selv været med til at gætte på, at banerne ikke ville kunne lægge ryg til mere spil på dette tidspunkt. Efterårets forventninger var faktisk blevet indfriet”.
Ny tæppehybrid 2020
”I slutningen af februar 2020 omlagde vi stadion til en tæppehybrid. Det var et stort og krævende projekt, men også sjovt. Vi knoklede og arbejdede mange timer til langt ud på natten. For sjov lavede en timelap af omlægningen. Timelappen blev delt rundt i organisationen. Her kunne medarbejderne se, hvordan det blev aften og nat og lyset blev tænkt på stadion og vi arbejdede stadigvæk løs. Denne lille timelap gav en kæmpe respekt for vores arbejde, fordi de kunne se, at vi virkelig knoklede for sagen”.
Hvordan ser du på udfordringen om, at du skal afholde koncerter og som en konsekvens af det skal skifte banen?
”Det, synes jeg da, er smadderirriterende. Jeg vil jo gerne have 7-10 dag til at gøre en bane klar i allerhelst 14 dage, men den tid tror jeg bliver svær at få. Græsplejen bliver presset”.
Har I en strategi om, at banen skal udskiftes til en hybridbane som den nuværende og vil I genbruge den nuværende hybrid på træningsanlægget?
”Ja, lige nu har vi planer om, at banen skal skiftes til en tæppehybrid i 2022. Vi snakker om at rulle stadionbanen af og genbruge den ude på træningsanlægget. Vi ved bare ikke, om det kan lade sig gøre, for der er ingen, der har prøvet det før. Jeg kan godt have min tvivl, om det kan lade sig gøre at finde de oprindelige ruller i tæppehybriden og få rullet dem af til nogle regulære ruller, vi kan bruge. Vi ved ikke, hvor stort spildet vil være. Hvis det kan lade sig gøre at rulle banen op og genbruge hybriden, så åbner det op for nogle nye muligheder. Der vil være mange penge at spare og en større fortjeneste til klubben, hvis det lykkedes”.
Hvem vil du gerne sende stafetten videre til?
Jeg vil gerne sende stafetten videre til Theis Fonseca Holmene i Frederikshavn Kommune. Theis arbejder som groundsman på Skagen Stadion. Jeg kunne godt tænke mig at høre, hvordan det er at arbejde på Skagen Stadion og i det lokalsamfund du har omkring dig? Hvilke tanker gør I jer om fremtiden?