22 mar 2019

LYS OG CO2 BOOSTER GRÆSSET

Årets første GAD ERFA-møde blev afviklet i Haderslev torsdag d. 7. marts 2019, hvor 13 interesserede mennesker dukkede op for at høre Allan Feddersen fortælle om og fremvise vækst-teltet fra Seegrow, som de har til rådighed på Sydbank Park.

 Af Thomas Jørgensen, formand GAD og Karin Normann, sekretariatet GAD

Lys eller snarere manglende lys er et stort issue på Sydbank Park. Oprindelig var stadion åbent i den sydlige ende, men er nu blevet lukket med en tribune. Det giver klart nogle udfordringer med at få lys ind til græssets vækst.

De første erfaringer

For at imødekomme udfordringerne med manglende lys investerede stadion i vækst-teltet fra Seegrow sidste år. Maskinen kom til landet i efteråret, og siden da har Allan og hans stab brugt efteråret og vinteren til at høste de første erfaringer med teltet. Vækstteltet har 3 lys-niveauer. Et højt niveau med rødt lys, som fremmer bladvækst, et lavt niveau med blåt lys, som fremmer rodvæksten og et niveau med nogenlunde lige dele af rødt og blåt lys. Samtidig med lys giver maskinen også ekstra CO2. De kører med ca. 3 gange så høj CO2 koncentration, som der naturligt er i luften, svarende til 1500 ppm. Vækstteltet bruges primært til målfelterne for at fremme væksten efter det hårde slid.

Det har vist sig, at det kræver lidt erfaring med at time brugen af teltet. Allan fortalte: ´I efteråret stod vækstteltet en uges tid på det samme sted. Det gav vild og tynd græsvækst. Det gav udfordringer efterfølgende, når vi klippede græsset. Det tynde og løse græsvæv blev til en slimet, sort, klumpet masse, som var uhåndterbart´.

´Lige nu har vi maskinen til at stå ca. 2 dage på det samme sted. Det booster græsset og vi kan se, at græsset bliver meget mere mørkegrønt. Inde under teltet bliver der ca. 25 grader varmt og jorden nedenunder maskinen bliver 16-17 grader varm. Det betyder, at vi skal holde godt øje med maskinen, den må ikke stå for længe på det samme sted, for så skader vi græsset´, fortalte Allan.

Også i forhold til eftersåning ser Allan gode resultater:´Eftersåningen kommer bare hurtigere. Hvis vi sætter frø til forspiring 3-4 dage, går der blot 1-2 dage ude på banen, så har vi de første fine grønne spirer. Jeg er naturligvis godt klar over, at kimroden ikke har rigtig fat på dette tidspunkt, men på tv ser det fint grønt ud. Jeg er ikke i tvivl om, at maskinen virker, det kræver bare lidt øvelse at drifte den´.

Indendørs kunstgræs

Efter en tur på stadion og træningsbanerne sluttede dagen af på den indendørs 9-mands kunstgræsbane. Banen, der er 5-6 år gammel, fremstod som næsten ny. Allen fortalte: ´Banen bruges fra efterårsferien til sæsonen starter udendørs igen om foråret, så i princippet kan vi sige, at den blot er 2-3 år gammel. Så må vi heller ikke glemme, at en indendørsbane naturligvis ikke det samme slid som en udendørsbane. Vi bruger ikke tømidler og der bliver ikke ryddet sne på banen, det betyder meget for sliddet´. Banen er anlagt direkte ovenpå stabilgrus uden shockpad. Den rives 2 gange ugentligt og så fyldes den op med infill efter behov.

Vil du deltage?

Dagens møde gav god mulighed for at drøfte egne erfaringer, opfindelser, udfordringer og løsninger. Det var dejligt at se nye ansigter i GAD-sammenhæng og vi bemærkede, at de hurtigt blev en del af gruppen.  Har du lyst til at deltage i de to næste EFRA-møder i Odense i oktober og november kan du stadigvæk nå at tilmelde dig her