Man skal have is i maven
Head Groundsman Lars Olsen har efterhånden prøvet lidt af hvert, når det kommer til turbulens på arbejdspladsen i Lyngby Idrætsby. Men uanset hvor meget økonomisk uvejr, der er i baglandet, og hvor meget frost, der er i banen, så gælder det om at have is i maven.
Af Henrik Søe, Journalist
Kalenderen siger forår. Men midt i marts føles Lyngby Stadion som en stor kummefryser med tribuner. Lars Olsen og hans lærling er i gang med at forberede banen til sæsonens sidste hjemmekamp i Superligaens grundspil. Der er et par dage til.
Vi forlader kulden og sætter ned os ned i Lars Olsens noget lunere “chefkontor” under hovedtribunen. Her står varmeanlægget og kører på fuld tryk. Der skal pumpes varmegrader i banen, så den kan blive klar til kampen mellem Lyngby og Horsens.
Vi skruer tiden halvanden måned tilbage. Her var det anderledes svært at forberede banen til kamp. Ejerne bag Lyngby Boldklub gik konkurs og sendte hele organisationen ud i – endnu – en overlevelseskamp. Lars Olsen er efterhånden ved at være vant til det:
– Siden 2014 har der været noget hvert år, og da vi nåede gennem december sidste år, tænkte jeg: Fedt nok, nu sker der ikke noget.
Så er det fandeme svært
Men det gør der. Lars Olsen ankommer sammen med sine Groundsmen-kolleger til det årlige uge 2 GAD seminar i Nordjylland i starten af januar, da situationen i Lyngby Boldklub eksploderer.
– Vi kommer derop mandag den 8. januar, og tirsdag morgen bryder det løs med store overskrifter i Ekstra Bladet. Og så må jeg bruge tre ellers så hyggelige dage på at besvare alle mulige mærkelige spørgsmål, fortæller Lars Olsen.
Og situationen tilspidses i uge 5 op til kampen mod Brøndby i uge 6, da den sibiriske kulde i disse dage sender voldsomme snemængder ind over Danmark. Her begynder medierne at spekulere i, om banen overhovedet bliver klar til opgøret.
– Vi bliver nødt til at køre videre, som om der er kamp den 11. februar mod Brøndby. Vi er nødt til at forberede os, men lige pludselig får vi at vide, at vi ikke må tænde for banevarmen – og så er det fandeme svært at forberede sig. Vi får modstridende meldinger hver anden time, og det er selvfølgelig frustrerende, siger Lars Olsen, som bliver tvunget til tage nogle ikke helt så fagligt korrekte midler i brug.
– Der var ikke mulighed for at få banevarme så tidligt, at vi bare havde en minimal chance for at tø alt det sne, der lå på banen. Så vi kørte med en traktor med en kost på og fejede sne. Det er helt bagvendt, for det skader græsset alt for meget. Men det er der heldigvis endnu, fortæller Lars Olsen, der indimellem må gøre brug af sine 20 års erfaring med sportsgræs.
– Som jeg plejer at sige til min lærling, så må man en gang imellem grave lidt dybt i erfaringsværktøjskassen.
To mand til 100.000 m2
Lyngby Boldklub blev reddet i sidste øjeblik, og selv om de økonomiske problemer efterhånden klæber sig til Lars Olsens arbejdsplads, virker han til at tage virakken med ro. Den rutinerede Head Groundsman er ansat af Lyngby-Taarbæk Kommune og er ikke i fare for at miste sit job, selv hvis klubben går konkurs.
– Men går klubben konkurs, mister vi lejeindtægten. Og det går ud over mit driftsbudget, som vel i forvejen ligger på omkring 25 procent af de fleste øvrige Superliga-klubber. Det vil være ærgerligt. Og så er det bare på alle måder sjovere at arbejde med noget, der er på højeste niveau, siger han.
Lars Olsen og hans lærling står for plejen af cirka 100.000 kvadratmeter græs på anlægget i Idrætsbyen i Lyngby, der bruges af alt fra skoleklasser til de professionelle spillere.
– Vi synes selv, det er i overkanten til to mand, og vi havde faktisk fået lovning på en ekstra mand, inden det hele blev nulstillet på grund af tumulten, fortæller Lars Olsen, der også godt vil give et godt råd til andre groundsmen, som risikerer at havne i en lignende situation:
– Det gælder om at have is i maven og signalere overskud – selv om det kan være svært. “Be good. And if you can’t be good – be lucky”, lyder det med smil på læben fra Lars Olsen.