08 nov 2019

Set og hørt i Svendborg

I uge 38 debuterede GAD med et nyt seminar for foreningens medlemmer. Seminaret blev afholdt i Svendborg og kørte over 2 dage med mulighed for spisning og kollegialt samvær.

Af Sten Bartelsen, bestyrelsesmedlem i GAD

Billedtekst: Husqvarna fortalte om udviklingen af robotplæneklippere. Husqvarna lancerer nu robotklippere styret via GPS (i første omgang dog ikke i Danmark), så man undgår at skulle grave kabler ned i boldbanen.

I alt deltog 37 medlemmer og 12 sponsorrepræsentanter i GAD´s første seminar i Svendborg. Dagene startede med en præsentation fra foreningens sponsorer. Sponsorernes indlæg gav anledning til mange gode faglige samtaler på tværs af salen samt en del uddybende dialoger med sponsorerne. Ikke overraskende var der megen debat omkring produkterne til kunstgræs og ikke mindst infill, der ikke baserer sig på gamle bildæk. Her er der helt klart en større ”revolution” i gang, ikke mindst på baggrund af EU varslede stramninger på området omkring mikroplast. Det bliver spændende at følge den udvikling i de nærmeste år.

GAD er unik

Ivan Mortensen fra Dansand havde valgt at bruge sin taletid på en medlevende beretning om og over hele GAD´s levetid. Anledningen var, som alle nok allerede ved, at Ivan er stoppet i Dansand og i dag arbejder for Danjord. Ivan sluttede med at opfordre alle medlemmer til at passe godt på det unikke, vi har i GAD og ikke mindst, at vi alle skal skaffe flere medlemmer, så foreningen også består i fremtiden. Herfra skal også lyde en stor tak til Ivan for hans altid gode humør og ikke mindst store arrangement i GAD.

I fremtidens tegn

Eftermiddagen torsdag stod i fremtidens tegn, en fremtid der faktisk allerede er her! Husqvarna kom og fortalte om robotplæneklippere og deres indtog i vores verden. De kunne faktisk starte deres oplæg med at bringe en vaskeægte nyhed på banen, da de netop nu kommer med GPS styrede robotter (dog ikke i Danmark i første omgang). Det betyder, at der i fremtiden ikke skal placeres kabler i banerne til at styre robotklipperne efter. Husqvarna fortalte også om, hvordan de har udviklet knivene, så de ”bøjer” ind, hvis knivene rammer noget, så de bl.a. ikke laver skader på fingre eller evt. pindsvin.

Efter dette oplæg var det tid til at komme lidt udendørs. Husqvarna skulle bl.a. stå for en demo af robotklippere. Desværre var der ikke adgang til strøm på det område, hvor demonstrationen skulle foregå, men på området lige ved siden af kørte der en Husqvarna robot og passede et areal med pænt stor stigning på. Så med lidt held i uheld, kunne vi alle se nogle af fordelene og udfordringerne med robotklipperne i praksis. Faktisk var der nok flere fordele end ulemper.

Balance på hjul

Nu var vi alle klar på den helt store udfordring: Nemlig SEGWAY-RACE. Her blev der gået til stålet, alle fik muligheden for at forsøge sig med at holde balancen på disse 2 hjulede apparater. Der skulle køres slalom, bakkes gennem en bane og ikke mindst flyttes vand fra den ene ende til den anden af banen, inden legen blev givet fri og hastigheden sat godt og grundigt op.

Groundsmanship på højeste niveau

Efter en god festmiddag, hvor Kurt Lundsgaard, Egekærslund var den heldige vinder af en iPad for deltagelse i GAD´s spørgeundersøgelse, fik vi mulighed for at høre om udfordringerne med pasning af et stadion på højeste niveau. Fra Holland kom Grounds Manager Erwin Beltman fra De Kuip, Feyenoords hjemmebane. Det var meget lærerigt at høre hans foredrag, og ikke mindst opleve den glæde og interesse han havde for at videregive læring. Og Erwin Beltman kom med en invitation til GAD´s medlemmer: Kontakt ham, hvis du kommer til Holland. Så kunne et besøg arrangeres og måske kunne man få lov til at hjælpe med klargøring til en kamp.

Kunstgræs fra flere vinkler

Fredagen startede med debatoplæg fra Spillerforeningen ved Thomas Lindrup. Debatten gik på: ”Hører kunstgræs til i den danske superliga?”. Der var ingen tvivl om spillerforeningens holdning til dette, at det gør kunstgræs ikke. Spillerne klager over det tager længere tid at restituere sig efter en kamp på kunstgræs. Belastningen af kroppen er hårdere.  Spillerne kan f.eks. ikke træne dagen efter en kamp på kunstgræs.

Men debatten drejede sig i høj grad også om kommunernes økonomiske råderum til etablering af græsbaner til eliten kontra bredden. Flere kommuner har i dag valgt kunstgræs for at tilgodese begge gruppers mulighed for at benytte stadions rundt omkring.

Fra OB kom talenttræner Tonny Hermansen og fortalte levende og underholdende om, hvordan de prioriterer i OB. Hos OB handler det om at have høj kvalitet på alle træningspas og derfor er en jævn og plan bane af højeste prioritet også i ydersæsonerne. Derfor har de valgt at anlægge flere kunstgræsbaner i klubben.

Efter frokosten fortalte Henrik Jørgensen om drift og pleje af kunstgræsset på Silkeborg stadion. Henrik er en af de groundsman, der har skiftet arbejdet med græs ud med kunstgræs med de omstillinger, der følger med.

Klimaforandringer

Vi havde ligeledes besøg af Bente Mortensen, der talte om klimaforandringerne og de udfordringer disse kan give for vores arbejde. Der er nok ingen tvivl om, at klimaet i fremtiden bliver mere ekstremt, og at vores arbejde vil blive påvirket af dette.

To spændende dag var nået sin slutning og vi kunne alle drage hjem tanket med viden og ikke mindst med et endnu større netværk til fremtidige debatter, hvilket alt sammen styrker os i det faglige arbejde vi udfører i dagligdagen.

Tak for nu og på gensyn i uge 2.