23 jun 2021

Årets groundsman 2020

Den 18. maj 2021 blev Heine Clemensen, teamleder på boldbaner i Vejle Kommune, kåret til Årets Groundsman 2020. Heine har i mange år været baneansvarlig hos Vejle Boldklub (VB) og har klaret dette job i sin fritid. De mange frivillige timer med pleje af stadionbanen er en af bevæggrundene for at indstille Heine til Årets Groundsman. Heine er kendt i branchen for at have et meget højt fagligt niveau og at kunne lave et bemærkelsesværdigt flot klip. Jeg er taget til Materialegården i Vejle for at høre, hvad der har drevet Heine i sit virke som groundsman og hvad der skal til for at lave det perfekte klip?

Af Karin Normann, Sekretariatet, GAD

Hvad betyder det for dig at blive kåret til Årets Groundsman 2020?

Jeg er da stolt af at have fået prisen. Der er så mange rigtig dygtige groundsmen rundt omkring i Danmark, så hvorfor det lige skulle være mig, der skulle have prisen, kan jeg da godt undre mig over. Det var en meget stor overraskelse.

Hvordan er du endt, hvor du er i dag?

Jeg var egentlig i gang med at læse til lærer på 3. år, men jeg var træt af skolen og miljøet. Jeg spurgte mig selv, om det virkelig var lærer jeg ville være, og jeg konkluderede, at jeg havde valgt det forkerte erhverv. Jeg arbejdede som lærervikar i et stykke tid, men det duede jo ikke at være vikar i et job, jeg havde valgt fra. Så jeg skulle finde et andet arbejde, for jeg skulle jo tjene nogle penge.

Jeg kom en del på stadion, og der manglede de tilfældigvis en mand, så her startede jeg i 1979 som en midlertidig løsning. Jeg fik at vide, at det ikke var et arbejde for mig, og at jeg skulle bruge mine evner til noget andet. På stadion lavede jeg alt muligt forefaldende arbejde, og jeg kunne godt lide arbejdet.

Jeg skulle jo egentlig bare være en midlertidig løsning på stadion, men de fandt jo ingen andre, så det endte med at jeg blev der, og i 1986 blev jeg stadioninspektør. Dengang var der 3-4 mand til at gøre arbejdet, samtidig med at vi fik langtidsledige ind. Lidt senere fik vi også Nordre Stadion ind under os, som husede den professionelle afdeling.

I 2004 var der omstrukturering i kommunen og Heine kom til Materielgården, hvor stadion stadig forblev en del af hans ansvarsområde. Det varede dog ikke ved, da Vejle Stadion blev til en privatejet fond i 2008. Her lavede Stadionfonden en aftale med en anlægsgartner om at passe stadion.  

Anlægsgartneren havde dog ikke erfaring med opstregning af boldbaner, så han spurgte Heine, om han kunne leje ham til at lave opstregning i sin fritid, og på den måde sneg arbejdet på stadion sig ind på Heine igen. Det frivillige arbejde på stadion fortsatte Heine med indtil juni 2019, hvor han slap tøjlerne helt. Eller næsten helt. Hvis den nye groundsman spørger mig om hjælp, så hjælper jeg naturligvis, men ellers holder jeg mig væk, fortæller Heine.

Ordentlighed og respekt

For selvfølgelig hjælper Heine den nye groundsman, hvis det kniber. For Heine er ordentlighed og respekt for andre mennesker vigtig…. Det skal man forstå. Det er jo det vigtige at kunne samarbejde med folk. Samarbejde bygger på mange ting, vi skal have respekt for hinanden, vi skal tale lige til hinanden og anerkende den andens problemstilling. Man skal ikke tromle hinanden. Her i Vejle Kommune har vi et godt samarbejde med fodboldklubberne. Vi har en helt fast politik om, at vi snakker med klubberne direkte. Vi har én kontaktperson i hver klub, og det skal være en fast mand, for vi vil have ordentlighed. 

I dag er Heine teamleder på boldbaner/grønne områder og har 18-20 folk på holdet. Jeg har et dejligt job og arbejder med rare og dygtige mennesker. Jeg er stolt af mine medarbejdere, de er rigtigt dygtige. Ingen er dog uundværlig, og til næste år har jeg besluttet, at jeg går på pension. Vi er flere der går på pension samtidigt, og lige nu arbejder vi på at efterlade en god struktur til de næste.

Hvordan laver man det perfekte klip?

Der er mange ting, der skal være i orden for at lave det perfekte klip. Det er ikke bare knivene, der skal være skarpe. Jeg gjorde altid selv det, at jeg lavede dobbeltklip. Først klippede jeg den ene vej, så kørte jeg ud og justerede cylinderklipperen, så knivene lå helt rigtig til og så klippede jeg i den modsatte retning. På den måde fik jeg fjernet den minimale forskel i klippehøjde, der kan være mellem græsstråene. Det giver en bedre finish og spillerne får en bedre oplevelse. Jeg har altid været forfængelig med mit arbejde, selvom jeg nok med årene er blevet lidt rundere.

Har VB altid været din klub?

Heine kigger på mig med et skævt smil og tøver lidt, som om han lige skal tage tilløb til for at give mig svaret. Så siger han: Jeg har altid holdt med Bayern München, også længe før det var smart at være fan af dem. Jeg bor på en hjørnegrund på vej ned mod Vejle Stadion. I min flagstang har jeg i flere år haft Bayern Münchens klubflag hængende.  Min datter fandt et indlæg på Twitter, hvor der under rutevejledning til Vejle Stadion står, at man skal dreje til højre ved Bayern Münchens klubflag for at finde frem til stadion, griner Heine.