04 maj 2023

En oplevelse for livet

I ugen efter påske var årets elev 2022 Niels Kenneth Hjortholm Kristensen, Frederikshavns Kommune, i England. Som årets elev får man lov til lidt mere end alle andre besøgende. Særligt en oplevelse ramte Niels lige i hjertet.

Af Karin Normann, Sekretariatet, GAD. Foto Niels Kenneth Hjortholm Kristensen og Lee Morgardo, Campey Turf Care Systems

Turen for årets elev 2022 gik denne gang tre dage til en række stadion og træningsanlæg i England. Med på turen var Jacob Mathiesen, groundsman på Brøndby Stadion, som havde fået til opgave at oversætte de tekniske engelske gloser til dansk. På billedet ovenfor kan du se Niels (til højre) og Jacob (til venstre) på Tottenham Stadion.

Niels, hvordan har turen været?

Det har været en kæmpe oplevelse, en oplevelse for livet. Vi har været så mange spændende steder på topprofessionelle stadions og træningsanlæg med den allernyeste teknik. Det er inspirerende, men også overvældende.

En tåre i øjet

Her vil jeg blot nævne Tottenham Stadion, som gjorde et stort indtryk på mig.  Der er mange guidede ture på stadion, men gæsterne fik ikke lov til at komme tæt på banen. Vi blev dog guidet ned igennem afspærringen og fik lov til at gå på banen. Den stod knivskarpt. For folk uden for branchen vil det måske virke overdrevet, men jeg blev helt rørt. Det var en meget stor oplevelse.

Banen er en tæppehybridløsning. Banen udskiftes hvert år for at kunne holde den høje standard. For at undgå komprimering af vækstlaget bruges der ingen større maskiner på banen. Det er walk-behind maskiner både til klipning, gødskning og luftning af vækstlaget.

Topmoderne multi-use stadion

Tottenham Stadion kan omdannes til en rugbybane på 12 timer. Her køres banen ud under tribunen. Ude under tribunen bliver græsset fortsat plejet med bl.a. klipning med en fjernstyret robot, da der ikke er plads til andet klippegrej. Der er installeret vækstlys, så græsset kan opretholde fotosyntese og være i vigør. Når pladsen under tribunen ligger tom hen, skal den fremover bruges til gokartbane. Det var en spritny ide, de lige have fået.    

På GAD uge 38 seminar kan du høre meget mere om turen til England. Her giver Niels et indlæg og viser billeder fra turen.  

Tak til Havdrup Maskinforretning og Campey Turf Care Systems, som er sponsor til prisen Årets Elev.

Hybridgræs bliver brugt på stort set alle baner på Tottenhams træningsanlæg. De sidste to græsbaner til 1. holdet omlægges til hybrid i 2023. Forventet pris 10 millioner engelske pund for 2 baner med banevarme etc.