16 mar 2020

Forårsklar – store forskelle

Foråret bliver besværligt på boldbanerne. Regnorm og muldvarpe blev i år ikke stoppet af frossen jord. I efteråret måtte mange droppe de sidste klipninger på de våde baner. Der er derfor meget at rette op på inden fodboldsæsonen kan komme i gang. Nu hvor det utilregnelige vejr ser ud til at blive det almindelige, må vi til at tænke det ustabile ind i sommerens drift af boldbaner.  

Af Asbjørn Nyholt, hortonom og græskonsulent

Store forskelle præger landet i disse uger. I nogle kommuner er der ingen problemer med at få størstedelen af banerne klar til spillerne 29. marts, i andre dele af landet kæmper man med våde og alt for bløde baner. Flere østjyske kommuner har bl.a. varslet, at baner ikke vil stå klar. Her kræver det, at vejret virkelig bliver tørt, lunt og blæsende, så jorden kan tørre op. Thomas Schmidt, Vejle Kommune er dog fortrøstningsfuld; ”Vi har set hvad få dage med tørvejr kan gøre. Det er utroligt! Vi har allerede (uge 11) klippet få baner med den lille traktor og blot et klippeled. Andre steder kan vi slet ikke færdes.”  

Vent med de bløde

Forårsklargøringen bliver ikke så rationel, som den plejer at være. Alle baner vil ikke kunne tages i én arbejdsgang, de vådeste baner må springes over og først klargøres, når også de er tørret op. Typisk er de baner, der plejer at være bløde, nu meget våde. Det giver ingen mening at køre på dem nu.

”Vi må acceptere, at arbejdet ikke bliver lavet lige så rationelt, som vi plejer at kunne gøre det.” Siger Sten Bartelsen, Slagelse Kommune. ”Generelt er jeg overrasket over, hvor tørre banerne er. Jeg går og fortæller mig selv, at det er fordi vi er gode til at køre med let grej og arbejder med at holder toppen af vækstlaget porøst.” Siger Sten med et smil på læben.   

Langsigtet pleje

Her vil jeg godt støtte Sten. Når jeg færdes rundt i landet, er det meget almindeligt, at jorden i de øverste 5-8 cm af vækstlaget er så tæt mast sammen, at vandet bliver hængende i dette lag og vandet ikke infiltrerer længere ned i en ellers porøs jord. Du bør derfor overveje; om I generelt kører med for tunge køretøjer? Får I løsnet vækstjorden nok, under halvtørre jordforhold? Får I topdresset nok, med den rette sandtype? Når du planlægger sommerens plejeopgaver, kan det betale sig allerede nu at tænke ind, hvordan sommerens pleje kan virke positivt ind på opstarten til næste forår.  

Muldvarpe og orm

I den milde vinter uden frossen jord har regnorm og muldvarpe uforstyrret kunne fortsætte deres gravearbejde. Boldbanerne er nu fyldt med ormeskud og i områder også med muldvarpeskud. Det lønner sig at være omhyggelige med at få de små jordbunker godt fordelt eller fjernet (muldvarpeskud) inden banerne klippes eller tages i brug. Når først et ormeskud er blevet trykket ned, bliver det svært at komme af med denne bule igen. Det gælder om med strigle eller slæbenet, at få fordelt den tørre jord i ormeskuddet inden de sidste småting bliver klemt på plads med klipperens valse eller lignede.