22 mar 2019

Hvor slidstærke er græsserne?

Den fællesnordiske sorts-afprøvning af plænegræsser SCANTURF er nu blevet opdateret med de nyeste tal fra sidste testrunde. Her kan du blandt andet finde resultater for, hvor slidstærke og vinterhårdføre de testede græssorter er.

Af Karin Normann, Sekretariatet, GAD

Billedtekst:  På billedet ses slidtromlen, som bruges i afprøvningen på Sydsjællands Golfklub, til at efterligne slid fra fodboldspillerne. (Foto af Anne Mette Dahl Jensen, KU).

Måske har du på et tidspunkt funderet over, hvilke kvaliteter frøet i posen med græsfrø egentlig har? Hvis det er tilfældet, er SCANTURF måske lige noget for dig at gå på opdagelse i? SCANTURF er den fælles nordiske sortsafprøvning for plænegræsser. Siden 2005 er et udvalg af græssorter blevet testet for en række forskellige egenskaber.

Slidstyrke i rajgræs

Lad os gå på opdagelse i siden med alm. rajgræs, som du finder her I kolonnen til venstre har du de testede sorter af rajgræs. I den øverste række kan du se de forskellige egenskaber, der er blevet målt. I 4. kolonne har du egenskaben slidstyrke (Wear tolerance). Hvis du klikker på teksten i kolonnehovedet får du sorterne rangeret efter, hvor slidstærke de er. Slidstyrken bedømmes efter en skala fra 1-9, hvor 9 er den mest slidstærke sort.

På lignende vis kan du klikke på de andre kolonnehoveder og så vil siden sorterne og rangere sorterne på ny efter den pågældende egenskab. Typisk er karakteren 9 bedst og 1 dårligst. Du kan finde en beskrivelse af, hvad de forskellige karakterer dækker over her