30 okt 2018

Sæsonafslutning

Selv om græsset skød hurtigt igen efter tørken og der er eftersået som aldrig før, kan der være behov for at efterså igen ved sæsonafslutning, hvis vejret er til det.

Af Asbjørn Nyholt, Nyholt ApS

Billedtekst: Har I gennemslidte målfelter kan I med fordel strø græsfrø ud med hånden i felterne ca. en uge inden sæsonen slutter. På den måde vil frøet blive trådt ned i jorden af støvleknopperne og ligge klar til spiring i den lune jord frem mod jul.

De mest slidudsatte baner står nu med store områder uden græs. Først blev hjerteskuddene på det tørkeramte græs slidt væk og siden har eftersåningen ikke haft en chance for at etablere sig i de målfelter, hvor sliddet har været størst. I mange kommuner er der blevet eftersået som aldrig før i august og september. De færreste har lukket baner, men mange har appelleret til klubberne om selv at tage ansvar og trække spillet bagud til de bageste baner på anlæggene for derved at skåne de første og dermed mest slidte baner. Det hjælper til en vis grad, men jo ikke til fulde.

Det frø du sår ca. 1. november, vil spire og etablere sig hurtigere end det frø, som bliver sået til foråret. Det kan derfor være værd at overveje en sen eftersåning i år, når spillesæsonen slutter først i november. Såmetoden må tilpasses vejrforholdene. En god kontakt mellem frø og jord er grundlaget for en sikker spiring. Hvis jorden fortsat er bekvem tør, vil såning med skivesåmaskine være effektivt og sikker. Hvis jorden er helt bar, skal der 2 til 3 træk til for at få en tilstrækkelig tæt græsbestand. En anden brugbar metode er med hånden at strø græsfrø i målfelterne ca. en uge inden sæsonen slutter. På denne måde vil frøet blive trådt ned i jorden af støvleknopperne og ligge klar til spiring i den lune jord i november og frem mod jul.