12 dec 2019

Årets elev på hårdt arbejde

Tidligere i år indstiftede GAD en ny pris ”Årets elev” i samarbejde med Campey Turf Care Systems og Havdrup Maskinforretning A/S. Prisen gives til den elev, der får den højeste karakter ved årets svendeprøver. I år gik prisen til Miki Steengaard Pedersen, Skive Stadion. Med prisen fulgte en uges ophold i Real Madrid. Jeg har spurgt Miki, hvordan turen gik.

Af Karin Normann, Sekretariatet, GAD

Har det været godt?

Ja, det må jeg nok sige. Der var ikke så meget pjat der. Jeg blev koblet på nogle spanske groundsmen og arbejdede fra morgen til aften. Der blev snakket meget spansk til mig, da de ikke snakker engelsk, men når du arbejder med det samme til dagligt, så giver det hurtigt mening, det du skal gøre, også på spansk.

Hvad lavede du?

Jeg ankom til træningsanlægget, som ligger ude ved lufthavnen. Her var jeg mandag til onsdag. Træningsanlægget består af 12 baner, hvoraf 4 er kunstgræs. Alle andre baner er hybridbaner og de har både tæppeløsningen og den syede model. Anlægget bliver passet af 56 mand, hvoraf 26 er groundsmen. Resten er gartnere og greenkeepere, som tager sig af udenomsarealerne, beplantning og græsflader, som passes som greens. Englænderen Paul Burgess er direktør for træningsanlægget og Santiago Bernabéu Stadion.

Alle ansatte er plottet ind i et online management system kaldet ”Turfkeeper” og tirsdag morgen var jeg også plottet ind i systemet på computeren. Jeg blev koblet sammen med nogle spanske groundsmen og fik lov til at være med til klipning, opretning og andet forefaldende arbejde.

Rundt om alle baner er der en 2 meter bred kant af kunstgræs. Disse kanter skulle vi rense med en spisegaffel! Jeg troede først, det var en joke, men det var det ikke. Og så lå vi der et stykke tid og rensede kunstgræsset med gaflerne.

Alle baner var overdækkede med en transparent dug, som skulle rulles af hver morgen. De brugte dugen for at holde væksten i gang og tage morgenduggen, så de kunne komme hurtigt fra start med træningen. Dugen var gennemtrængelig for sollys og vand og blev rullet op på store luftfyldte pontoner. Det var et hårdt arbejde, at rulle dem væk.

På Santiago Bernabéu

Torsdag morgen flyttede jeg til Bernabéu. Det var svært begribeligt. Det er en kolonorm bygning. Jeg kom ind igennem serviceindgangen og gik gennem nogle underjordiske gange og kom op på banen herfra. Banen åbnede sig langsomt op. Det var et imponerende syn. Det var næsten svært at se taget nede fra banen.

Santiago Bernabéu er en kolonorm bygning med plads til 81.044 tilskuere. Bernabéu er hermed en af verdens største fodboldstadions. Her er Miki fra Skive Stadion kommet højt til vejrs.

På Bernabéu var de lidt mere tilbageholdende med, hvad jeg fik lov til. For som 1. manden sagde ”Det er jo også for din egen skyld ”. Der er kun en måde banen kan stå på og det er perfekt! Jeg fik en rundvisning på anlægget, fik lov til at sweepe banen, male straffesparkspletterne og midterpletten, gøre rent og sætte flag op. Lige umiddelbart inden de var færdige med at klippe græsset forbarmede de sig så alligevel over mig og jeg fik lov til at lave de sidste 4 træk med singleklipperen.

Det var sjovt at se, hvordan opstregning har en helt særlig status i klubben. Det er ligesom banens signatur. Derfor er det kun to groundsmen, der må strege op. Paul Burgess og hans 1. mand. Når de streger op, må man ikke snakke med ham, der går streger op. De streger op med ruller.  

Jeg er lidt nysgerrig på de spanske groundsmen, hvem er de og har de nogen form for uddannelse?

De er ufaglærte. Jeg fik det indtryk, at Groundsman er en stillingsbetegnelse, som bygger på erfaring. De starter på en lavt rangerende bane og så arbejder de sig opad til en bedre og bedre bane. Det vil sige, at de har været mange år i branchen. Derfor troede de heller ikke jeg kunne noget i starten, da jeg fortalte, at jeg kun havde arbejdet med det i 4-5 år. Da jeg så fortalte, at vi har en skole, som uddanner groundsmen, så begyndte de at se lidt anderledes på mig.  

Hvordan ser den spanske groundsman på fremtiden – klima-og miljøproblematikken, er det noget de tænker over?

Ja, der er de faktisk helt fremme i skoene. Klubben har sin egen miljøforvaltning, hvor Paul er direktør. Han har ansvaret for at gøre klubben mere grøn. Han prøver at få alt elektrificeret. På alle udenomsarealer blev der ikke sprøjtet, men de bruger biologisk bekæmpelse. Der stod små skilte rundt omkring f.eks., at her havde de udsat mariehøns til bekæmpelse af bladlus. Inde på banerne var det nok ikke helt sådan, det ville Paul ikke helt ind på. Jeg forstod dog, at der ikke blev sprøjtet præventivt. Men hvis der var angreb, blev det behandlet. Det nyeste projekt de er med i, er et projekt, hvor bystyret i Madrid har stillet 26 ha jord til rådighed for klubben. Her skal plantes træer. Træernes forbrug af Co2 skulle svare til 80 % af klubbens Co2 udledning.

Hvad vil du særligt fremhæve fra din tur?

Det var ikke sådan, at jeg så noget helt anderledes eller meget nytænkende. Det var mere alt det, vi har lært på skolen, som var dyrket til perfektion. Når du har al den tid og mandskab, der skal til, giver det en perfekt bane.