18 jun 2020

Bo´s fornemmelse for jord

Stafetten kommer denne gang forbi Hvidovre Stadion, hvor Bo Hansen arbejder som groundsman på 19. år.  

Af Karin Normann, Sekretariatet GAD

Billedtekst: Bo Hansen har arbejdet som groundsman på Hvidovre Station siden 2001. Over en tår kaffe fortæller Bo, hvordan han bruger penetrometret til at fornemme lejringen og hermed komprimeringen af vækstlaget på opvisningsbanen.

Bo er i gang med at klippe græsset på opvisningsbanen, da jeg ankommer til Hvidovre Stadion. Han springer straks ud af klipperen og kommer mig i møde med lysende blå gummihandsker, som Corona-situationen påkræver. Det er en varm dag og Bo har placeret den brand røde kasket med skyggen godt nede i nakken. Jeg er taget til Hvidovre Stadion for at bringe Stafetten videre fra Alex Moreno, Næstved Stadion. Alex Moreno vil gerne høre, hvilke erfaringer Bo har gjort sig med at dybdelufte.

Nyt og gammelt mødes

Siden 2001 har Bo Hansen været fast groundsman på Hvidovre Stadion. Hvidovre Stadion er oprindelig anlagt i midten af 50érne. Det ser jeg helt tydeligt på den gamle inspektørbolig, som stadig ligger centralt på anlægget og vidner om efterkrigstidens arkitektur. Ud over opvisningsbanen huser anlægget 4 træningsbaner, udendørs atletikfaciliteter og atletikhal, 5 tennisbaner samt tennishal og motionscenter. Bo tager sig dog udelukkende af plejen af boldbanerne. I sommeren 2016 blev opvisningsbanen omlagt og fik nyt vækstlag og banevarme.

Fornemmelse for jord

Bo er oprindelig uddannet anlægsgartner, såvel grøn som grå. I en årrække arbejdede han hos en entreprenør og det var særligt her, det gik op for ham, at jord ikke bare er et materiale, som du kan gøre hvad som helst med. Med de store maskiner fandt han hurtigt ud af, om jorden kunne bære og ville samarbejde med de tunge maskiner eller klistrede sig fast på dækkene. Denne fornemmelse for jord har fulgt ham gennem alle årene.

Når Bo i dag skal dybdelufte boldbanerne er det stadigvæk denne erfaring og fornemmelse for jorden, som han tager i brug. Samtidig supplerer han med at bruge fugtighedsmåleren. Jorden skal være passende tør til en dybdeluftning. Bo fortæller: ”Det må ikke være for vådt, når jeg dybdelufter, jeg går efter ca. 16-20 % vand i vækstlaget.  Jeg dybdelufter 2-3 gange om året. Det afhænger helt af de aktuelle forhold. Jeg kører typisk med 4-6 grader bræk på maskinen. Lige nu arbejder vi med en komprimeret sål nede i vækstlaget på opvisningsbanen. Prøv og mærk her”, siger Bo og rækker mig penetrometret, som vi har hentet på værkstedet og den er god nok. Vækstlaget er fast og komprimeret nede i 7-8 cm dybde. ”For at få løsnet godt op i hele vækstlaget har jeg derfor lige dybdeluftet 2 gange til forskellig dybde. Første gang gik jeg ned til 20 cm og anden gang til ca. 30 cm dybde. Når jeg dybdelufter bruger jeg 18 mm massive spyd”, fortæller Bo.

Tidligere arbejdede Bo en del med at vertikalskære banerne, for som han siger: ”Vertikalskæring og vertidræning, så bliver banerne så pæne”. I dag har de investeret i et multiredskab fra Sisis og denne maskine er han nu ved at få erfaring med at bruge.

Billedtekst: Så kom vi ind i skyggen til dybdelufteren – en Wiedenmman Terra Spike XD. Det afhænger helt af de aktuelle forhold på boldbanerne, hvornår Bo dybdelufter banerne. Jorden må ikke være for våd. Bo bruger fugtighedsmåleren til at fintune sin fornemmelse for, hvornår fugtigheden i jorden er passende til at dybdelufte.

Stafetten sendes videre

Bo Hansen sender stafetten videre til Lars Olsen, Lyngby Stadion. Bo vil gerne høre Lars, hvordan han plejer opvisningsbanen, da banen i Lyngby har den samme opbygning som opvisningsbanen på Hvidovre Stadion.