18 jun 2020

Erfaringer med kork som infill på kunstgræs

Gennem de seneste år, er der kommet mere og mere fokus på alternativer til den klassiske kunstgræsbane med SBR gummigranulat. Jeg har snakket med to kommuner og hørt deres erfaringer med driften af kunstgræsbaner med kork som infill.

Billedtekst: På Tingbjerg Idrætspark blev der etableret en ny kunstgræsbane med kork som infill i 2018. Foto: Milo Frølund, Københavns Kommune.

Af Karin Normann, Sekretariatet, GAD

Peter Nyborg, Specialarbejder, Struer Kommune

Hvilke erfaringer har I gjort jer med driften af banen?

Banen her på Struer Idrætspark er jo helt ny. Foreningen Struer Kunstgræs, som består af alle boldklubber i Struer Kommune, etablerede den sidste år og den blev taget i brug i oktober måned.  Mine erfaringer med driften er derfor ikke så store endnu, da kommunen blot har driftet den i 6 måneder.

Banen bruges udelukkende som vintertræningsbane og er lukket pt. Indtil nu er mit indtryk, at den er nem at drifte, men vi har heller ikke haft vinter, så vi har ikke haft brug for at rydde sne eller tø is på banen. Hen over vinteren var der ganske få dage, hvor der var frost, og her valgte vi ikke at bruge tømidler, da banen hurtigt tøede op igen.

Jeg børster eller strigler typisk banen en gang om ugen. Lige før vi blev ramt af Corona var trykket så stort på banen, at jeg var nødt til at børste 2 gange om ugen. Ellers tilser jeg banen hver dag, hvor jeg fjerner organisk materiale. Vi har en række træer tæt på banen, hvor der flyver blade ind fra.  

Hvad siger brugerne til banen?

Spillerne giver udtryk for at de er glade for at spille på banen.

Sten Rasmussen, Teamleder, KFF Ejendomsdrift og Service, Københavns Kommune

Hvilke erfaringer har I gjort jer med driften af banen?

På Tingbjerg Idrætspark har vi en kunstgræsbane med kork. Banen er 2 år gammel og vi har driftet den 2 vintre nu. En vinter, hvor vi kan sige, at der var vinter og en, hvor der ikke var vinter. Banen bruges hele året.

Som helhed synes vi kork er meget anvendeligt. Vores indtryk er, at der ikke er så meget infill, der forsvinder. Vi ser, at der ligger mindre ved ind- og udgange og vi oplever også, at der er en mindre mængde, der skal efterfyldes, så det hænger sammen.

Da banen er forholdsvis ny har vi endnu ikke erfaringer med om den støver hen over sommeren. Vi har heller ikke observeret problemer med vækst af skimmelsvampe og banen ser også ud til at kunne tage den mængde vand, der kommer.

Om vinteren har vi problemer med at holde den frostfri. I Københavns Kommune må vi ikke bruge tømidler med klorider. Vi har derfor prøvet de mere miljøvenlige tømidler, men vi kan ikke holde banen frostfri med disse midler.

Ellers vedligeholder vi den som en alm. kunstgræsbane. Vi tækker banen over en gang om ugen med børsten og dybderenser den en gang om året. Hvis banen bliver meget komprimeret kan vi finde på at strigle den, men det er ikke noget, vi gør ret meget. Det anbefales ikke af leverandøren. Vi har en strigle på hjul, der belaster underlaget mindst muligt.  

Hvad siger brugerne til banen?

Vi har ikke hørt noget negativt om banen, men vi har heller ikke den direkte kontakt til brugerne, den kontakt har Kultur- og fritidsforvaltningen.