23 aug 2022

Markedssituationen

Vi lever i en tid, hvor det er virkeligt svært at sige, hvad der sker inden for det næste år med priser og leverencer på stor set alle produkter. Det gør det vanskeligt at lægge et budget, der holder.

Af Henri Beck Poulsen, Sponsorrepræsentant i GAD, Foto Karin Normann

Foto: Høsten af græsfrø har været god i Danmark i år, men dårlig i det meste at Europa på grund af tørken og især i USA og Canada ligger høsten ca. 20 % under normalen. Priserne på græsfrø forventes derfor fortsat at være stigende.

Som det ser ud pt. forventes der at komme prisstigninger på stort set alt. Gødningen er fortsat præget af høje energipriser, herunder også høje transportpriser samt manglende råvarer, og det ser ud til at fortsætte ind i 2023.

Græsfrø vil stige pga. høje korn og rapspriser. Frøavlerne (landmændene) vil have højere pris for at dyrke frø, ellers er der bedre økonomi i at dyrke korn, da prisen på korn er steget ca. 100%. Dertil kommer, at producenterne også har fået højere udgifter til transport, tørring mm.

I maskinbranchen er man udfordret af meget høje stålpriser og fragt og mangel på komponenter. Her forventes der også at komme prisstigninger. Der vil ligeledes være lang leveringstid på mange maskiner og komponenter.

Hvad skal I gøre?

Det er virkelig svært at sige noget , men der forventes fortsat store prisstigninger på især gødning og frø. Markedet er så uforudsigeligt. Det vi troede kom til at ske, skete jo ikke. Så det bedste råd må være, hold jer godt orienteret hos jeres leverandør.