17 mar 2020

På arbejde med dronen

Efterhånden har driften flere steder i landet taget de nye teknologier til sig. Det glæder bl.a. droner. Men hvad bruger driften egentlig dronerne til? Læs med her og se de mange muligheder.

Af Karin Normann, Sekretariatet, GAD

Foto: Fælledparken efter DHL-Stafetten i 2018. Billedet taget med drone giver et godt overblik over sliddet på arealet.

Lars Bjerringfelt, groundsman på parkboldbaner, Københavns Kommune

Hvad bruger du dronen til?

Vi bruger den på alle vores boldbaner. I 2018 brugte vi dronen til at overflyve banerne for at registrere dræn og brønde. Det var guld værd, da vi ikke havde nogle registreringer over vores drænsystemer. Vi fandt bl.a. nogle brønde, som vi slet ikke vidste var der.

Vi har også brugt dronen efter DHL-stafetten til at registrere slid i Fælledparken. DHL- stafetten er kæmpestor, faktisk større end Roskilde Festivalen. Der kommer ca. 125.000 løbere på blot 5 dage. Derudover er der frivillige og hjælperne, så sliddet på arealet er enormt. Med dronen kan vi hurtigt danne os et overblik over ødelæggelsernes omfang og målrette vores indsatser. 

Vi bruger også droner til at dokumentere udført arbejde og til at registrere invasive ukrudtsarter. Når vi har lavet en film med dronen på et areal kan driften lave en meget mere præcis bekæmpelsesindsats.

Tager det ikke længere tid at bruge dronen og se billederne igennem end hvis du bare kørte ud på arealet?

Nej, det sparer tid. Forestil dig at du skal gå hele Fælledparken over fra den ene ende til den anden. Det tager meget lang tid. Med dronen tager det måske 5 minutter at overflyve arealet og så kan du bruge tiden på at se billeder på computeren. En anden stor gevinst er, at når du kommer 10-15 meter op i luften med dronen, så får du et helt andet indtryk af arealet. Du kan se mange flere nuancer. Det er godt.

Søren Tøt-Jensen, groundsman, OB

Hvad bruger du dronen til?

Vi bruger dronen til at holde øje med vores vandings- og gødningstilstand på banerne. Når billederne er af en ordentlig opløsning kan jeg zoome ind og se mange flere nuancer end hvis jeg står fysisk på banen og kigger ned. For eksempel er det meget overskueligt at se, om græsset mangler gødning i bestemte områder. Så kan vi køre lidt langsommere her med gødningssprederen for at tildele lidt ekstra gødning. Jeg taget typisk fra 4 til 12 billeder pr. bane og sætter dem sammen i fotoshop. Det giver et godt overblik.

I sommeren 2018, som jo var meget tør, overfløj vi arealerne for at registrere vores dræn. Vi bruger også dronen for at se, hvordan vores eftersåninger etablerer sig.

På kunstgræsbanerne bruger jeg dronen til at se, hvordan infillet ligger. På den måde kan jeg ændre mit køremønster, så jeg får en bedre fordeling af infillet og en mere jævn overflade.  

Søren Tøt-Jensen, OB, bruger også dronen i sin hverdag. Her har han sammenklippet enkeltbilleder i høj opløsning for at få det fulde overblik over et større areal.