18 dec 2018

Sneskimmel

Svampesygdommen Rosa sneskimmel blussede overraskende kraftigt op i græsset på almindelige boldbaner først i november. Heldigvis kom der hurtigt en række kolde og mere klare dage, som stoppede yderlig udvikling af svampen.

Af Asbjørn Nyholt, Nyholt ApS

Vækståret 2018 har ikke været almindeligt. Foråret begyndte med en meget sen vinter. Siden havde vi sommertørken efterfulgt af hurtig genvækst sidst i august og gennem september måned. Det virkede som om græsplanterne havde forstået, at der var meget, som skulle indhentes inden vinteren. Da dagene blev korte og vejret blev tungt først i november slog sneskimmelen til på mange almindelige fodboldbaner. Du kan se det ved, at græsstråene først bliver vanddrukne, mister saftspænding, bliver grå, brune og slatne og siden kan man se myceliet – de hvide vattotter – på bladene (se foto).

Heldigvis kom der hurtigt en række kolde og mere klare dage, som stoppede yderlig udvikling af svampen. Normalt er græsset færdigt med at hærde op her ind under jul, så risikoen for angreb af sneskimmel er nu langt mindre end den var først i november. Hvis den kommende vinter byder på en lang periode med snedække, vil sneskimlen igen tage fat. Det tyder på, at græsset i år ikke har kunnet nå at opbygge en lige så hård vinterhærdning som i et mere normalt år.

Viden om sneskimmel
Den nordisk forskningsfond STERF, der støtter og koordinerer forskning til gavn for golfsporten i Norden, har udgivet to FAKTABLADE om vintersygdomme og et andet om vinterhærdning i græs. Selv om disse FAKTABLADE er skrevet med henblik på golfsporten, er der meget nyttig viden også at hente for Jer, der passer boldbaner. Vil du vide mere kan du følge linkene her:
Overvintringssygdomme
Vinterhærdning og vinterstress