16 maj 2019

TÆNK, AT DE KAN FÅ GRÆS TIL AT SE SÅDAN UD!

Morten Hansen arbejder hos OKNygaard, som teamleder på boldbaner (Odense Kommune). Jeg er nysgerrig for at høre, hvordan studieturen til England med GAD er gået, så jeg ringer til Morten fredag formiddag.  Morten tager telefonen og siger: Vi kom hjem i går, så jeg er helt fyldt op af indtryk, som jeg slet ikke har fordøjet endnu.  Jeg lader Morten sove på oplevelsen weekenden over, så ringer jeg til ham igen.

Foto: Det suger godt i maven, når man står og ser ud over Anfield Road. Morten Hansen rapporterer fra de fine sæder i England.

Af Karin Normann, Sekretariatet GAD

Er du landet?

Ja, nu er jeg landet. Det har virkelig været en stor oplevelse. De morer sig lidt over mig inde på kontoret, for jeg kan snakke i timevis om turen.

Hvilke indtryk sidder du tilbage med fra turen?

Det har været en lærerig og spændende tur. Det har virkelig været inspirerende, tænk, at de kan få græs til at se sådan ud!  Sådan rent fagligt, havde vi bl.a. fokus på topskæring. Det virker som om, at brugen af topskæring er længere fremme i England end herhjemme.  De bruger topskæring som et bevidst redskab til at holde ukrudtet nede og banerne plane. Jeg ved godt, det handler om økonomi, men jeg tror, at hvis vi kunne få plads i økonomien til at topskære 5-6 baner hvert år, så ville vi kunne hæve niveauet på banerne herhjemme betragteligt.

Hvilke højdepunkter var der for dig?

Der var mange. Tottenhams træningsanlæg gjorde et stort indtryk på mig. Hele miljøet omkring anlægget er helt skarpt med klippede hække, lige græskanter og forskellige niveauer i terræn. Træningsanlægget er topmoderne og består af 15 baner, som passes af 14. gartnerne og 16. groundsmen. Anlægget er opbygget i forskellige niveauer og de små U8 spillere starter på de nederste baner. Herfra kan se op på næste niveau, til dem, der er en tand bedre. Det skulle gerne inspirere dem til at kæmpe for at komme videre. Det synes jeg er en fed tanke.

Hos Arsenal var det groundsman´en der gjorde stort indtryk på mig. Han var så passioneret. Han var selvlært. Historien var, at hans mor havde været vaskekone i klubben og at han var kommet ind via hende. Så han har sikkert været der hele sit liv. Vi gik hen over banen og så siger han spontant, at her mangler der vand. Jeg havde svært ved at se det, da græsset stod fint grønt. Så trådte han på græsset og fortalte at han kunne se, at saftspændingen ikke var helt ok. Så kender groundsmanden virkelig sin bane.

Hos Liverpool besøgte vi Anfield Road to døgn efter sidste kamp. Det var bare svært at se.  Banen stod helt skarpt. Farven var i orden, opsparkene var reparerede, linjerne snorlige og klippet var helt skarpt, ingen flos eller niv på bladene. Det eneste, der sladrede om en nylig kamp, var lidt slid i det ene målfelt. Her havde de så sat et væksttelt op med lys.

Vi besøgte også et kommunalt anlæg hos klubben Salford Red Devils, hvor vi så stadionbanen. Det lignede mere den verden jeg arbejder i til hverdag. Der var et kæmpe slid på banen fra fodbold og rugby, så her var der naturligvis huller i græstæppet, som de arbejdede med på lignede vis, som vi gør.

Fik du nogle gode ideer eller nytænkning med dig hjem?

Ja, i Stoke besøgte vi stadionbanen. Før hver kamp lægger de græsfrø ud med gødningssprederen, så spillerne kunne arbejde frøet ned i græsset og vækstlaget ved næste kamp. Det er helt sikkert en ide, jeg vil tage med mig hjem til min egen lille klub. Vi har jo ikke de store beløb at arbejde med, men hvis vi kan forbedre græstæppet ved at lægge frø ud, det er en spændende tanke. Banen i Stoke blev for øvrigt holdt helt uden kemi bl.a. ved at topskære regelmæssigt.

Hvilket indtryk fik du af de engelske groundsmen og deres hverdag?

De groundsmen vi mødte var meget passionerede og jeg er helt sikker på, at de ikke havde et 8 til 16 job. Vi spurgte dem om alt muligt og det virkede som om, de ikke havde nogle forbehold og svarede oprigtigt. Mit indtryk var, at de gerne ville fortælle og dele viden med os, det var en god oplevelse.

Har du nogle input til fremtidige studieture med GAD?

Alle de store træningsanlæg og stadion er imponerende og inspirerende at se, men det er også godt at se noget, der minder om vores egen hverdag. Jeg synes, det er vigtigt, at der er lidt af begge dele.

 

Tak til alle bidragsydere, som gjorde studieturen mulig

Fra GAD skal der lyde en stor tak til Arsenal, Stoke, Tottenham, Liverpool, Salford Red Devils, Newcastle Town Footballclub, Campey Turf Care Systems, E. Marker og Havdrup Maskinforretning.