22 aug 2022

Man kommer helt op at køre, når der står en delegation i loungen

Tidligt i februar måned skulle Randers Stadion lægge bane til både en UEFA-kamp og kampe i Superligaen. I stafetten denne gang er jeg taget til Randers Stadion for at høre, hvordan groundsman Marianne Rosborg forberedte banen til disse tidlige kampe uden for vækstsæsonen. Jeg skal også høre om, hvilke krav UEFA stillede til banen og hvordan det er at blive kigget over skulderen af UEFA´s folk?

Af Karin Normann, Sekretariatet, GAD

Foto: Marianne Rosborg har arbejdet som groundsman på Randers Stadion de sidste 14 år.

Hvordan forberedte du banen til UEFA – kampen i februar måned?

Jeg gjorde jo egentlig det samme, som jeg plejer at gøre, men vi startede lidt før med forberedelserne. Vi havde banevarmen til at køre hele januar måned og så lagde vi vækstdug på ca. 14. dage før kampen. Det er jo begrænset, hvad vi kan gøre så tidligt på året, når der ikke er vækst i græsset.

Hvilke krav blev der stillet til banen i forbindelse med UEFA-kampene?

Vi havde to UEFA-kampe i efteråret 2021 og en den 24. februar 2022. Inden vi skulle have den første kamp fik vi ”UEFA Pitch Quality Guidelines” tilsendt. Det er en 56 siders lang skrivelse med regler og anbefalinger på engelsk! Jeg studerede rapporten så godt jeg kunne ved hjælp af google translate. I rapporten er nævnt det hele, der er ikke noget, der går UEFA forbi. Inden kampene kom der også en delegation af folk fra UEFA. De gik rundt og inspicerede hele anlægget og tjekkede at alt var, som det skulle være.

Blev du nervøs?

Man kommer helt op at køre, når der står en delegation i loungen og kigger. Så tænker jeg jo, at det er mig de holder øje med, griner Marianne.

Selv i de mindste detaljer

Ved den sidste UEFA-kamp sidst i november var det heldigvis godt vejr. Efter kampen påtalte folkene fra UEFA, at der var for lidt græsplanter i målfelterne. Vi kunne vælge at så turbo-græs eller lægge rullegræs. Vi valgte at så efter den sidste Superligakamp den 15. december, da jeg ikke er meget for at få rullegræs ind på stadion.

Før kampen i februar var der igen en delegation fra UEFA og her var der en, der opdagede, at der var lidt længere mellem målstolperne end der egentlig måtte være. Det var måske 1,5 cm det drejede sig om. Det er jo svært at gøre noget ved, da målstolperne jo er er sat ned i huller i banen. Det kan vi jo ikke bare lige lave om, så det måtte de jo acceptere. 

Foto: UEFA har et krav til at, der skal være 1 meter til linjedommeren uden for banen. Det er der ikke plads til på Randers Stadion, når der også skal være plads til at spillerne kan varme op. Marianne måtte derfor optegne en opdeling af arealet uden for banen, så linjedommer og spillere vidste nøjagtigt, hvor de måtte være. Mariannes kolleger var også nødt til at fjerne kantstenen langs banen på denne langside og alle ståpladser blev lavet om til siddepladser. De blå Randers FC-logoer skulle også dækkes til.

Var der nogle særlige krav til holdenes brug af banen?

Ja, der står i rapporten, at det er et krav, at holdene skal kunne træne på stadion dagen før selve kampdagen. Af en eller anden grund, som jeg ikke kender, kom Leicester først lige før kampen i februar måned. De nåede derfor ikke at træne på banen. Det er hårdt for banen at skulle lægge ryg til såvel træninger fra begge hold og selve kampen dagen efter i en periode af året, hvor der ikke er vækst i græsset. Jeg vil jo rigtig gerne have, at træninger foregår ude på træningsbanen uden for stadion. Træningsbanen har nøjagtig de samme mål som stadionbanen, så det er mig en gåde, hvorfor de f.eks. ikke kan træne hjørnespark ude på træningsbanen. Det ville skåne stadionbanen en hel del.

Tydelig kommunikation til klubben

Randers spørger også altid, om de kan komme ind og træne på stadion dagen før en udekamp. Det er jeg ked af, da det slider unødigt på græsset. På et tidspunkt havde vi en del slid i målfelter og i den skyggede ende af banen, så vi var nødsaget til at begrænse sliddet i disse områder. Her sendte vores driftsleder/kontroller fra kommunen et kort til klubben over banen med røde felter indtegnet over de områder på banen, hvor klubben ikke måtte træne. Klubben havde mulighed for at træne midt på banen, men da de ikke kunne træne på hele banen, var det ikke interessant for dem og de valgte så at træne ude på træningsanlægget i stedet for.

Du har passet stadion i 14 år, hvad er det, der driver dig og gør at du stadig synes, det er sjovt?

Jeg kan godt lide at gøre spillerne tilfredse. Det gælder alle spillene lige fra Superligaen og ned til de små knejter. Der er en stor tilfredsstillelse i at komme kørende og se de små knejter spille på de baner, jeg har plejet. Selvom jeg nogle gange brokker mig over, at spillerne ødelægger græstæppet, så kan jeg godt lide, at banerne bliver brugt. Jeg kan godt lide at rette skaderne op og gøre banerne klar igen. Jeg vil gerne vide, om det går godt med stadionbanen, ja…. sådan hele tiden faktisk. Jeg har lige holdt lidt ferie, men jeg synes, det er svært at være væk. Derfor kom jeg også ind, da der skulle være Superligakamp. Jeg vil gerne vide, hvordan banen står på kampdagen. Før jeg kom til Randers Stadion arbejdede jeg på fabrik. Det vil sige, at jeg var indendørs hele dagen. I dag arbejder jeg udenfor hele tiden og jeg kan ikke undvære det.

Hvem vil du gerne sende stafetten videre til og hvad vil du spørge om?

Jeg var på besøg på Aalborg Stadion i foråret og der kunne jeg se, at de ikke havde alle de skridskader og opspark, som vi døjer med på en græsbane, så jeg synes det er interessant med hybridbaner. Jeg vil derfor gerne sende stafetten videre til Torben Rasmussen på Viborg Stadion. Viborg fik en syet hybridgræsbane sidste år. Jeg vil gerne høre, hvordan det er at drifte en hybridbane sammenlignet med en græsbane? Hvilke fordele og ulemper er der ved en at have en hybridbane?